Verhoog je merkbekendheid met je eigen Instagram-stickers

Instagram-stories zijn immens populair, onder andere dankzij de grote hoeveelheid creatieve 'stickers' die gebruikers op hun stories kunnen plakken. Maar wist je dat je ook je eigen stickers kan ontwerpen en voor iedereen beschikbaar maken?

Instagram is een van de populairste, zoniet hét populairste socialmediakanaal van het moment. Lees hier nog eens hoe je sinds kort ook posts kan inplannen op Instagram.

De oneindige feed van foto’s waar Instagram groot mee is geworden is leuk, maar helemaal verslavend zijn de stories. Dat zijn tijdelijke posts met statische foto's of korte filmpjes tot 15 seconden lang, vaak creatieve of hilarische meesterwerkjes.

De statistieken liegen er niet om: meer dan 500 miljoen dagelijks actieve gebruikers voor de Instagram-stories alleen al. Een van de troeven van stories zijn de overlays of widgets die gebruikers op hun foto's en video's (animated GIF's) plakken. Op de mogelijkheden van die laatste, ook wel stickers genoemd, ga ik wat dieper in.

Wat zijn Instagram-stickers?

Wanneer je een story post op Instagram, kan je allerlei ‘widgets’ toevoegen aan je beeld, zoals je locatie, de temperatuur, wat tekst, een muziekfragment en … animated GIF’s (helemaal terug uit de beginjaren van het internet!).

Animated GIF’s maken je story hip, funky, grappig … Noem het zoals je wilt, het valt in ieder geval op. Maar wist je dat je ook je eigen GIF’s kan toevoegen aan Instagram, zodat iedereen ze kan gebruiken?

Screenshot stickers

Gratis zichtbaarheid voor je merk

Voor bekende love-brands zoals McDonalds & Coca Cola zijn het beschikbaar maken van leuke GIF’s ongetwijfeld een meerwaarde. De hoeveelheid McFlurry-stories met leuke stickers die ik afgelopen zomer op mijn Instagramfeed zag passeren is niet bij te houden. Met bijhorende goestingskes (en hier en daar zelfs een omweggetje naar McD) als gevolg.

Toegegeven, ik heb een zwak voor ijsjes.

Dat betekent niet dat je als kleiner of zelfs onbekend merk geen gebruik kan maken van deze gratis zichtbaarheid.

Voor intern en extern gebruik

Eerst en vooral kan je in je eigen Stories gebruik maken van je eigen branded stickers om je stories meer te laten opvallen of om een extra vleugje creativiteit toe te voegen.

Daarnaast kan je natuurlijk nadenken over methoden om anderen aan de slag te laten gaan met je stickers, zoals bijvoorbeeld een wedstrijd organiseren: “maak een originele Instagram-story met één van onze stickers, tag ons en maak kans op …”.

Maar ook voor intern gebruik zijn er heel wat mogelijkheden. Alleen al in onze vestiging in Herentals met meer dan 160 collega’s wordt er dagelijks heel wat ge-storied op Instagram. Om die stories nog persoonlijker te maken, moedigen we het gebruik van onze stickers nu ook actief aan bij de collega’s als ze iets posten over of in Intracto.

Animatie

Mogelijkheden en beperkingen van stickers

Zijn er beperkingen verbonden aan het maken van je eigen Instagram-sticker? Buiten de grenzen van de creativiteit, weinig. Uiteraard zijn er aantal vereisten zoals inhoudelijk voldoen aan de richtlijnen (lees: geen naakt enz.) en een paar technische basisvereisten (minstens 20% moet transparante achtergrond zijn, de animated GIF moet oneindig loopen en moet een bepaalde basiskwaliteit hebben), maar verder kan alles. Geanimeerde versies van je logo, dansende tekst, kleine animaties of (omgezette) videofragmentjes…

Je eigen GIF als Instagram-sticker?

Wil je ook je eigen logo of animaties beschikbaar in de bibliotheek van Instagram-stories GIF’s? Heb je al een concreet idee voor een GIF of wil je met ons brainstormen over de mogelijkheden voor jouw merk? Onze creatieve studio en grafische helden helpen je graag verder. Hoe zotter, hoe liever. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak!

PS: Volg je Intracto al op Instagram?

Dit blog is geschreven door de specialisten van Intracto.

Inmiddels is Intracto onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO