Google Tag Manager: wat is het en wat kan het?

Wil je weten wat Google Tag Manager is en hoe deze tool juist werkt? Ontdek hier of dit iets is voor jouw bedrijf samen met de voor- en nadelen.

Google heeft een rijk gekleurde waaier aan verschillende tools die het leven van een (digitale) marketeer een stuk eenvoudiger maken. Denk maar aan Google Analytics, AdWords en AdSense. Eén van de andere essentiële tools die zeker niet mag ontbreken in het rijtje is Google Tag Manager. Deze tool is er voor marketeers die graag aan tag management willen doen maar niet echt de technische kennis hebben om allerlei stukjes code in een website te plakken.

Wat is Google Tag Manager precies?

Alles begint eigenlijk bij de term tag management op zich. Om bepaalde acties/gebeurtenissen te kunnen meten op een website, moet je in principe hiervoor specifieke stukjes code in de HTML-structuur plaatsen, de tags genaamd. Deze stukjes code kunnen dan op hun beurt data capteren én doorsturen naar rapportage tools, zoals Google Analytics.

Het proces om deze tags aan te maken en te integreren gebeurde vroeger door IT’ers en developers door handmatig stukjes code in een websitestructuur te plaatsen. Het kostte soms veel tijd om dit telkens heen en weer te laten gaan naar of Development. GTM is een tool die hier net een oplossing voor biedt. Je kan hier als marketeer zélf in een gebruiksvriendelijk interface vrij eenvoudig deze tags zelf aanmaken, zonder dat codeerskills nodig zijn.

Waarom aan tag management doen?

Wel, hét grote voordeel is dat je dankzij deze tags te plaatsen via GTM veel meer informatie kan capteren van bezoekers op de verschillende webpagina’s. Deze waardevolle data kan je dan opnieuw gebruiken voor verschillende doeleinden zoals conversion tracking, website analytics, retargeting, video en scroll tracking, verlaten winkelmandjes en nog veel meer.

Je kan ook bepalen in welke gevallen een tag bepaalde data mag capteren en doorsturen. Zo kan je heel specifiek bepalen welke relevante informatie je wil binnenhalen, zonder dat er extra clutter wordt bijgegooid in de resultaten. Op deze manier kan je bepalen wat voor jou écht belangrijk is.

Verder is het ook mogelijk om tags van andere tools hiermee te implementeren, naast de ruime lijst met tags die Google al heeft klaarstaan. Denk maar aan AdWords, DoubleClick, Floodlight en vele andere. Een lijst met ondersteunde en tags vind je hier. Dit is ook één van de redenen waarin GTM zich onderscheidt van de andere tools op de markt. We komen hier later op terug.

De opbouw en werking

Tag Manager bestaat hoofdzakelijk uit drie belangrijke onderdelen:

  • Een tag,

  • Trigger,

  • en een variabele.

Een tag is een stukje code dat samen wordt ingeladen met de andere onderdelen op webpagina’s. Een trigger is hier een gedefinieerde regel waarbij de tag net wel, of net geen data mag capteren. Deze regels kan je eenvoudig bepalen in Tag Manager. Eens de data verzameld is, moet deze ook worden doorgestuurd naar de verschillende (rapporterings)tools, zoals Analytics of AdWords voor analyse.

Een praktijkvoorbeeld

Stel, je wil op jouw website meten wat er wordt gedownload (whitepapers, catalogi, etc. Hier zijn er twee zaken belangrijk die je wil weten:

1. Hoeveel mensen hebben het bestand gedownload?

2. Op welke pagina was de bezoeker toen hij dit heeft gedownload?

Dankzij Tag Manager kan je eenvoudig een Click Trigger en een Analytics Tag aanmaken om te kijken van op welke pagina de bestanden zijn gedownload. En dit zonder een extra stukje code aan je website toe te voegen.

Je kan zelfs een stapje verder gaan. Laat ons zeggen dat je enkel informatie van potentiële klanten wilt verzamelen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat jij aanbiedt. Je kan dan definiëren dat de tag enkel data mag capteren als de bezoeker bijvoorbeeld eerst X-aantal pagina’s heeft bezocht vooraleer hij overgaat tot een download. De mogelijkheden zijn hier eindeloos.

Waarom nét Google Tagmanager gebruiken?

Er bestaat een resem aan verschillende tag management tools, dus waarom best die van Google gebruiken?

In tegenstelling tot andere tools wordt deze tool volledig gratis aangeboden. Verder maakt GTM hier net het grote verschil door de naadloze samenwerking met de andere Google producten zoals Analytics en AdWords. Google loves Google, right? Deze tools met elkaar koppelen gaat dus bijna vanzelf en zo kan je zelfs de complexere Analytics features, zoals User ID tracking eenvoudig implementeren. Dit lukt ook evengoed met non-Google producten. Zei ik al dat GTM gratis was?

Nog een groot voordeel dat Tag Manager biedt is dat je alles uitgebreid kan testen en debuggen voor alles online gepubliceerd wordt. Dit dankzij de ingebouwde debug-feature en automatische foutcontrole. Zelfs al heb je iets aangepast aan de website en je wil dit herbekijken of terugdraaien kan dit door de Version Control feature. Het is bijna alsof er een kleine IT’er op je schouder meekijkt en tips geeft.

Voordelen
  • Google Tag Manager is volledig gratis

  • Bespaart tijd en geld doordat IT en development niet steeds nodig zijn

  • Werkt naadloos samen met andere Google producten en ondersteunt externe tags

Nadelen

  • De opzet neemt wat tijd in beslag

  • Voor complexere tags heb je een developer nodig

  • Je kan de aanpassingen niet eerst publiceren op een testplatform

Dit blog is geschreven door de specialisten van Intracto.

Inmiddels is Intracto onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO