Airtable maakt van de spreadsheet jouw eenvoudige database

Heb jij al gehoord van Airtable? Deze gebruiksvriendelijke app herleidt het bouwen van applicaties tot een fluitje van een cent, ook voor wie geen ervaring heeft met code. Met een sobere spreadsheet aan de basis is Airtable een dynamisch en makkelijk bewerkbaar platform voor iedereen – van developer tot computerleek.

Wat is airtable?

In het dagdagelijkse werkleven valt het gebruik van de spreadsheet amper weg te denken. Maar gebruiken we spreadsheets ook op de meest efficiënte manier? Niet volgens Howie Liu, die in 2012 Airtable oprichtte. Liu had hiermee niet zozeer de ambitie de spreadsheet te verbeteren: eerder om deze opnieuw uit te vinden. Een geheel nieuw product dat ook minder vertrouwde gebruikers intuïtief zouden kunnen toepassen. En zo ontstond Airtable.

"Airtable combineert het beste van twee werelden: de simpele spreadsheet en de gedetailleerde database."

Airtable is een aantrekkelijk uitziende spreadsheet die een weergave toelaat van heel diverse datatypes, zoals bestanden, contacten, gebeurtenissen… Op één plek kun je op die manier veel verschillende soorten gegevens met elkaar verbinden, en die gegevenstypes kunnen door diverse gebruikers bekeken en aangepast worden binnen de eenvoudige raster-lay-out. Je slaat er gecompliceerde info mee op en gebruikt die om simpele applicaties te maken, zonder een enkele regel code te moeten schrijven. De toegankelijkheid en veelomvattendheid van Airtbale maken de toepassingsmogelijkheden enorm breed. Je kunt er ingewikkelde gegevens mee filteren en sorteren, maar er evengoed een korte boodschappenlijst of planning mee maken.

In de praktijk

Enkele praktische toepassingsvoorbeelden om de tool verder te kaderen!

Stel je hebt een restaurant en de menukaart wijzigt op wekelijkse basis.

Dat moet natuurlijk ook aangepast worden op de website, en liefst zo snel mogelijk. Dit iedere week binnen je gecodeerde systeem moeten aanpassen wordt al snel een tijdrovende en vooral weinig spannende job. Bovendien kun je dit niet altijd zomaar zelf, maar moet je rekenen op je webdeveloper. Enter Airtable. De developer stelt op Airtable een structuur in waarbij de kolommen een vast datatype krijgen. Op die manier kun jij als restauranteigenaar, of een van je medewerkers mits de nodige toegang, heel snel (en zonder veel kans op fouten) alles aanpassen via een spreadsheet. Dit wordt dan ook meteen doorgezet via een API op je website. Geen ingewikkelde programmeertaal die hier op de voorgrond staat. Je houdt je website up-to-date zonder extra moeite.

Of stel dat je in de bouwindustrie werkt. Op je website post je graag regelmatig updates van je werven in opbouw.

In Airtable voeg je makkelijk foto’s toe naast de juiste tekst. Die verschijnen vervolgens automatisch op je website. Je past daarnaast ook de rechten in Airtable per kolom aan: je fotograaf kan dus zelf de beste foto’s selecteren en uploaden in Airtable zonder dat jij hier als tussenpersoon hoeft te fungeren. Zo blijven je realisaties eenvoudig up-to-date en kunnen potentiële klanten de uitbouw van je werven op de voet volgen.

Screenshot van voorgerechten in Airtable

We kijken al uit naar meer…

De vele voordelen van Airtable hebben we je ondertussen aangetoond. Hou wel rekening met enkele beperkingen als je een gratis versie van de tool wilt gebruiken. Je bent in dat geval gelimiteerd tot 1200 records per database en de opslag van bestanden is beperkt tot 2GB. Ook hang je in dat geval vast aan de Airtable-branding en kun je met een gratis account je header-afbeelding op formulieren niet zomaar aanpassen.

Dat wij enthousiast zijn over onze aanschaf van Airtable mag ondertussen duidelijk zijn! We bekijken nu al hoe we de tool voor onze nieuwe projecten zullen inzetten. Nieuwsgierig naar welke toepassingsvoordelen de toekomst nog in petto heeft!

Dit blog is geschreven door de specialisten iValue.

Inmiddels is iValue onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO