10 Social Media tips die echt helpen!

Social media tips, je vindt ze overal! Met een waslijst aan social media kanalen en hun miljarden dagelijkse gebruikers kun je ervan uit gaan dat jouw doelgroep daar ergens rondhangt. Social media is dé plek om interactie te zoeken met je doelgroep. Te ontdekken wat hen boeit, waar zij op reageren en vooral het sentiment rondom je eigen merk te pijlen. Kies er daarom voor in je mediamix gebruik te maken van Social. Maar waar let je op, wat is belangrijk en hoe doe je dit? Daarvoor zoek je tips! Maar wel tips die echt iets bijdragen, die echt helpen. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet die echt helpen.

Social media tip 1: Maak je doelgroep tastbaar

Voordat je een sprintje naar je computer trekt en als een razende al je social media kanalen voorziet van nieuwe content, is het allereerst een goed idee om je af te vragen voor wie je deze content eigenlijk produceert. Met miljoenen social media gebruikers in Nederland is het belangrijk duidelijk te krijgen wie van die miljoenen gebruikers jouw doelgroep is. Jouw vers geproduceerde content is vast niet voor iedereen in Nederland bedoeld. Verplaats je in je doelgroepen en maak een zeer nauwkeurige beschrijving. Door jezelf deze vragen te stellen over je doelgroep, wordt je al een stuk wijzer:

  • Waar bevinden jouw doelgroepen zich?

  • Hoe communiceren ze?

  • Welke tone of voice gebruiken ze

  • Wat zijn hun interesses?

  • Welke vragen hebben ze?

Ga zo diep in op de beschrijving dat het bijna een tastbaar persoon wordt. Door dit te doen ontwikkel je iets wat in marketingtermen een ‘persona’ wordt genoemd. Door per doelgroep een persona op te stellen kun je ieder mogelijke social media posts aan je persona toetsten. Zou hij of zij dit leuk vinden? Wil hij of zij dit weten?

Doordat je met persona’s je doelgroepen goed in het vizier hebt, produceer je content die aansluit bij hun wensen en interesses. Hierdoor vergroot je de kans op interactie met je doelgroep. En deze interactie is precies wat je wil bereiken door social media.

Social media tip 2: Maak gebruik van insights

Voor het omschrijven van een persona heb je informatie nodig over je huidige doelgroep. Dit hoef je natuurlijk niet allemaal te bedenken of te onderzoeken. Veel social media kanalen bieden handige inzichten over je huidige doelgroepen en hoe zij zich gedragen. De informatie uit deze inzichten kan al een goede basis vormen voor de omschrijving van je persona’s. Ook bieden deze inzichten handige informatie over de interacties met je berichten. Bestudeer wat voor soort content per kanaal succesvol is en gebruik deze kennis om toekomstige berichten te produceren.

Social media tip 3: Kies het kanaal wat bij je past

Het duizelingwekkende aanbod social media kanalen biedt een hoop mogelijkheden, maar kan ook zorgen voor beperkingen. Het is onmogelijk om op elk social media kanaal optimaal actief te zijn. Daarbij is jouw doelgroep waarschijnlijk ook niet op elk kanaal aanwezig. Maak daarom een afweging tussen de verschillende kanalen en beslis welk kanaal het beste past bij het karakter van jouw bedrijf en je doelgroepen. Bedrijven met focus op de particuliere markt zullen hun doelgroepen op andere kanalen vinden als bedrijven met focus op de professionele markt.

Social media tip 4: Creëer content die past bij het platform

Ieder kanaal vraagt om zijn eigen contentvorm en je bezoekers verwachten een bepaald type content te vinden op de verschillende kanalen. Bezoekers zijn erg kritisch over de inhoud van de content die per kanaal wordt gepubliceerd. Op LinkedIn worden bijvoorbeeld persoonlijke berichten niet op prijs gesteld. En op Instagram willen mensen graag je brand-story zien en niet een update van #snoezeliepoes – tenzij dit past binnen het verhaal van je merk natuurlijk. Om je op weg te helpen kun je vasthouden aan deze algemene contentvormen per kanaal:

  • YouTube en Vimeo: laat je doelgroep vlogs en ‘how to’ video’s zien

  • Pinterest: inspireer je doelgroep door middel van moodboards

  • Facebook: interacteer met je doelgroep door interessante berichten te plaatsen

  • Instagram: deel je merkverhaal door middel van foto’s

  • LinkedIn: houd je netwerk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom je bedrijf en niche

Social media tip 5: Vertel je merkverhaal

Op social media verwachten mensen het verhaal van je bedrijf of merk. Met een mooi woord heet dat storytelling. Door middel van storytelling creëer je een gevoel bij je merk, product of dienst doordat het emotie oproept. Een verhaal spreekt tot de verbeelding van je doelgroep en wordt beter onthouden dan platte data. Ondersteun je verhaal met visuele content. De hersenen verwerken visuele informatie namelijk makkelijker, waardoor deze beter wordt onthouden. Door je merkverhaal te vertellen wordt de samenhorigheid vergroot, kun je mensen boeien, verleiden en tot actie aanzetten. Voer je verhaal door op al je social media kanalen voor een complete en constante beleving.

Een voorbeeld van storytelling-done-right is Ikea. De Zweedse meubelgigant heeft hun merkverhaal succesvol geïmplementeerd in hun hele bedrijfsvoering. Van de volledig ingerichte woonkamertjes tot aan het restaurant en de supermarkt, overal komen de typisch Zweedse namen terug. Ook in de catalogus, commercials en social media kanalen bieden zij hun doelgroep inspiratie om een huis van top tot teen in te richten voor een goede prijs.

Social media tip 6: Wanneer, wat en hoe?

Nu duidelijk is wie je doelgroepen zijn, waar zij zich bevinden en welke content zij verwachten, kan het lastig zijn om te beginnen met het creëren van content. Een contentkalender biedt hierbij de uitkomst. Hierin maak je een overzichtelijke planning waarin je verschillende onderwerpen en soorten content per social media kanaal opneemt. Bij het opstellen van een planning kun je nadenken over geschikte content per seizoen, dag van de week, bepaalde acties en promoties en verwante onderwerpen die passen bij je merkverhaal, en dit alles in het jasje van je huisstijl. Onderzoek wanneer jouw doelgroep het meest actief is door de inzichten van je social media kanalen te bestuderen. Zo zorg je ervoor dat jouw content zeker wordt gezien door een groot gedeelte van je doelgroep.

Ik kan me voorstellen dat zo’n volle planning je hoofd laat tollen. Om zoveel content te bedenken, te produceren en op je verschillende kanalen te delen kan nogal een opgave zijn. Gelukkig bieden de meeste social media kanalen de mogelijkheid om content vooruit te plannen. Zo bouw je een buffer op en voorkom je het risico zonder content te komen zitten. Een andere handige tool die je hierbij kan helpen is Buffer. Hiermee koppel je eenvoudig al je social media kanalen binnen één platform en kun je content makkelijk op datum en tijd vooruit plannen.

Social media tip 7: Laat regelmatig van je horen en reageer

Je doelgroep wil graag meer te weten komen over je merk, product of dienst. Door regelmatig van je te laten horen via je socialmediakanalen wordt je doelgroep zich bewust van jouw bestaan en wek je interesse. Deel daarom in ieder geval een keer per week een bericht of foto.

Yes, een reactie op je bericht! Al je harde werk wordt beloond. Dit is het moment om deze interactie om te zetten in een waardevol contactmoment. Laat blijken dat je er bent voor je bezoekers door een reactie terug te schrijven, te retweeten of het bericht te delen. Hierdoor creëer je een band met je doelgroep en laat je blijken dat je geïnteresseerd bent in hun mening.

Social media tip 8: Creëer engageable content

Het voornaamste doel wat je met je socialmediakanalen wil bereiken is interactie met je doelgroep. Wat beweegt hen, waar denken zij over na en wat wensen zij van jou? Om hierachter te komen zul je content moeten creëren die engagement uitlokt. Deel interessante feiten, tips en vraag naar de mening van je volgers. Verrijk je content altijd met relevant beeldmateriaal.

Social media tip 9: Hou de aandacht vast!

Mensen raken snel verveeld. Door de grote hoeveelheid content die er tegenwoordig te vinden is zijn mensen minder snel onder de indruk. Om te voorkomen dat jouw berichten onopgemerkt blijven kun je afwisselen door verschillende soorten content door elkaar te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van video of zelfs live video, infographics, cinemagraphs (een foto waarin een gedeelte beweegt), quotes casestudies en white papers. Ben creatief met je content, hierdoor val je op en blijf je interessant.

Social media tip 10: User generated content

Zoals hierboven al genoemd is interactie met je doelgroep het hoofddoel van social media. Dagelijks worden er alleen al in Nederland duizenden berichten gedeeld door miljoenen social media gebruikers. Waarom zou je hier niet slim op inspelen door je volgers ambassadeur te maken van jouw bedrijf. Vraag je volgers bijvoorbeeld deel te nemen aan een fotowedstrijd door het gebruik van een speciaal hiervoor gecreëerde hashtag. Hiermee verlaag je de drempel voor interactie en genereer je op een eenvoudige manier nieuwe content rondom jouw merk of product.

Dit blog is geschreven door de specialisten van We Provide.

Inmiddels is We Provide onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO