TikTok inzetten als onderdeel van je marketingstrategie

De populaire video-app TikTok is niet meer weg te denken uit het social media-landschap. Met meer dan 2 miljard downloads op de teller is TikTok momenteel een van de meest gebruikte social media-platformen ter wereld. De applicatie is vooral een groot succes bij tieners en jongeren en een beloftevol kanaal om in te zetten als onderdeel van je marketingstrategie.

Op TikTok kunnen gebruikers korte, creatieve video’s van 15 seconden maken en delen. De inhoud van deze video’s focust vooral op muziek, dansen, sketch en lip-sync. TikTok draait om trending topics en muzikale challenges die je kan herkennen door hashtags. Deze TikTok-challenges zijn de rode draad binnen de app. Wanneer je een video ziet met een bepaalde hashtag of geluid kan je deze opslaan om zelf aan de slag te gaan.

Geselecteerde content en hashtags

TikTok-gebruikers krijgen content aangeboden om hun For You-page. Die toont alle filmpjes die TikTok aanraadt op basis van je interesse, interactie en eerder bekeken video’s. Gebruikers zoeken ook vaak op bepaalde trends en challenges. Wanneer je een video post waarin je deelneemt aan een challenge is het dus verstandig de hashtag te gebruiken.

Groot bereik met organische content

Terwijl het algoritme van Instagram ervoor zorgt dat je organische content amper getoond wordt, doet TikTok het tegenovergestelde. In tegenstelling tot Instagram heb je op TikTok met andere woorden geen duizenden volgers nodig om succesvol te zijn. Zo kan één viral video je meteen duizenden volgers opleveren. Daardoor is TikTok toegankelijker en geschikt om veel mensen te bereiken op korte termijn.

Is TikTok relevant voor mijn merk?

TikTok is uiteraard niet voor elk bedrijf of merk een even geschikt marketingkanaal. Voor B2C-merken die zich vooral op jongeren richten is het uiteraard wel de moeite waard om TikTok in te zetten. Het platform wordt bijvoorbeeld ook vaak gebruikt om jongeren bewust te maken van belangrijke topics zoals het coronavirus.

De creatieve mogelijkheden van het platform zijn alvast uitgebreid genoeg. Denk bijvoorbeeld aan make-uptutorials, kookvideo’s , shopping hauls, tips & tricks voor fitness …

Aan de slag met marketing op TikTok

Als marketeer kan je op twee manieren aan de slag gaan op TikTok. Enerzijds kan je zelf een TikTok-profiel aanmaken voor je bedrijf en eigen organische content creëren. Anderzijds zijn er heel wat mogelijkheden om te adverteren op het platform.

Wanneer je als bedrijf zelf aan de slag wil gaan met een TikTok-account is dat best tijdrovend. Als je prominent aanwezig wil zijn en een groot netwerk wil opbouwen moet je immers regelmatig en consistent posten zoals op andere sociale media. Toch is het een goede manier om met een klein budget veel mensen te bereiken op korte termijn.

5 manieren om te adverteren op TikTok

1. Infeed native advertising

Infeed native advertising kan je vergelijken met advertenties op andere sociale media. De advertentie verschijnt op de For You Page van de gebruiker tijdens het scrollen tussen de video’s. Het is dan ook de bedoeling dat je advertentie eruit ziet als een native TikTok-video.

De opzet van de advertenties gebeurt via TikTok Ads Manager en ondersteunt verschillende advertentiedoelstellingen zoals verkeer naar een landingspagina of app-downloads. Net zoals bij Facebook en Instagram verloopt dit via verschillende bidding-methodes. Adverteren op TikTok start bij €40 per dag. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een TikTok-ad is opgebouwd.

2. Brand takeovers

Bij een brand takeover zorgt TikTok ervoor dat jouw advertentie direct verschijnt wanneer de gebruiker de app opent. Het gaat hier dan om een still image, video of gif waarbij je kan doorklikken naar een landingspagina of een TikTok-account. Na een paar seconden verdwijnt de advertentie en wordt de gebruiker doorgestuurd naar de content op de For You Page. Bovendien is er slechts plaats voor één advertiser per dag voor een brand takeover. Hierdoor is dit een redelijk dure optie en vooral bedoeld voor grotere bedrijven.

3. Branded hashtag-challenges

Wil je het engagement van je pagina boosten en je merkbekendheid vergroten? Lanceer een branded hashtag-challenge! In dit concept werk je samen met TikTok om een gesponsorde challenge te lanceren. Tiktokkers worden aangemoedigd om content te maken en te delen met de hashtag die gelinkt is aan jouw merk.

Zo lanceerde Coca-Cola een succesvolle campagne door de hashtag #ShareaCoke op te kopen. Op de achterkant van de Coca-Cola blikjes waren songteksten terug te vinden. Mensen werden aangespoord om een video te delen met het liedje van de songtekst en met de hashtag. Het resultaat hiervan waren maar liefst 953.000 video’s gemaakt door TikTokkers - en heel wat aandacht.

4. Branded lenses

Een lens is een filter die je ontwikkelt om foto’s en video’s een creatieve extra te geven, liefst gelinkt aan je merk. Een branded filter is een toffe, speelse manier van interactie tussen de doelgroep en het merk.

5. Influencermarketing

Een vijfde mogelijkheid om TikTok in te zetten is influencermarketing. Door samen te werken met een bekende TikTokker die populair is bij jouw doelgroep, kan je je producten of merk op een positieve manier in de kijker zetten bij hen. De Tiktokker zorgt dan meestal voor een leuke video in zijn of haar eigen stijl. Ook in België zijn er al heel wat bekende TikTokkers die ingezet worden als influencer voor een bedrijf of merk.

3 tips om als bedrijf succesvol te zijn op TikTok

Of je nu veel of weinig werk stopt in je TikTok-video’s, het belangrijkste is dat ook op TikTok je marketingcommunicatie je merkidentiteit ondersteunt. Heb je dat voor mekaar, dan helpen deze drie tips je om TikTok succesvol in te zetten binnen je marketingstrategie:

  1. Hou het simpel

    Wat TikTok toegankelijk maakt is de lage drempel om zelf content te creëren. Zoek het dus niet al te ver maar spring op trending topics of brainstorm kort over leuke ideeën. Je hoeft geen hele strategie uit te denken per video om de doelgroep op TikTok te kunnen bereiken.

  2. Haak in op trends

    TikTok draait om trends, en dat heeft een reden. Spring mee op de kar en ga mee in deze hypes. Door het gebruik van populaire muziek of filters vergroot je het bereik van je video waardoor je meer kans hebt om viraal te gaan.

  3. Zorg voor herkenbaarheid

    Zorg ervoor dat de content die je creëert aansluit bij de doelgroep van TikTok. Kom niet met een hoop aan informatieve video’s maar focus op aspecten als humor, speciale effecten en muziek.

Dit blog is geschreven door de specialisten van Intracto.

Inmiddels is Intracto onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO
Joyce Vandijck
About the author
Joyce Vandijck
Social media & influencer marketeer - iO

Everything happening in (new) social media - and how to use the right influencers for your brand and your marketing - Joyce can tell you like no other. The right knowledge, fresh insights, relevant experience, and infectious enthusiasm you get for free - just like this story.