HubSpot: wat is het en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Als HubSpot Elite Partner kiezen we voor marketing automation vaak voor HubSpot, daarnaast werkt het perfect bij inbound marketing. Ontdek hier waarom.

We hebben het al vaak gehad over HubSpot en het feit dat Intracto een partner is van HubSpot, maar we hebben het nog nooit echt uitgebreid gehad over wat HubSpot nu eigenlijk is. Daarom wat meer uitleg!

Wat is HubSpot?

Voor ons is het dé ideale oplossing voor ons allround marketingbeheer. Waarom? HubSpot is een marketing- en sales automation-tool die bedrijven ondersteunt bij het realiseren van hun inbound strategie. Met HubSpot kan je kwalitatieve potentiële klanten genereren, beheren en onderhouden op een automatische manier.

HubSpot is, naast onder meer Marketo, ActiveCampaign, Act-On, Pardot en Eloqua, een van de bekendste en populairste marketing automation-tools ter wereld. Marketing automation is de verzamelnaam voor software die het segmenteren van content en opvolgen van mogelijke leads vereenvoudigt door het automatiseren van terugkerende marketingtaken.

Voor marketing automation kiezen we in de meeste gevallen voor HubSpot als software. Waarom? Heel eenvoudig:

  • Perfect evenwicht tussen mogelijkheden, gebruiksgemak en prijs

  • Licenties voor zowel kleine en grote KMO's als grote bedrijven

  • Meer dan 60.000 klanten wereldwijd

  • Thought leader in inbound marketing

Intracto is HubSpot Elite Partner en bestaat uit verschillende teams HubSpot-gecertifieerde inbound marketing-consultants & designers. De focus ligt echter in de eerste plaats niet op de marketing automation software, maar op het implementeren van een Inbound Marketing-methodologie.

Want zoals we ook al in het verleden aanhaalden: starten met inbound zonder marketing automation is perfect mogelijk, maar starten met marketing automation zonder inbound is een echte no-go.

Alles start met inbound marketing

Meestal praten we pas met klanten en leads over HubSpot wanneer ze overtuigd zijn van onze inbound marketing-methodologie. Want misschien zijn ze helemaal nog niet klaar voor marketing automation, of hebben ze meer nood aan een andere software.

Het zou in dat geval zonde van de investering zijn en geen goede voedingsbodem voor een succesvolle samenwerking als er dan op een specifiek platform zonder kader zou gehamerd worden.

Maar wat is nu precies inbound marketing?

Inbound marketing is een digitale marketingtechniek (een vorm van pull-marketing) die als doel heeft leads te genereren op een ‘aangename’ manier. Op deze manier zorg je er als bedrijf voor dat potentiële klanten die op zoek zijn naar een oplossing of antwoord op hun vragen, problemen, noden en behoeften bij jouw bedrijf terechtkomen. Door deze marketingaanpak of -strategie positioneer je je merk, product of dienst op een natuurlijke manier in de buyer journey van je prospecten. Je creëert een grotere organische zichtbaarheid en toont aan dat je weet wat je doelgroep echt nodig heeft.

Maar wat is HubSpot nu juist en wat doet het?

De software van HubSpot combineert alle belangrijke online tools tot één krachtig digitaal platform. Dit laat je als bedrijf of organisatie toe om op een gestructureerde manier een vooraf bepaalde digitale (of inbound) strategie uit te voeren die perfect aansluit bij jouw digitale doelstellingen, zoals het verhogen van het aantal leads, meer bezoekers genereren of aan kennisverspreiding doen.

Met HubSpot heb je bovendien een duidelijk overzicht over je verschillende bedrijfsprocessen. HubSpot kan eigenlijk gezien worden als zowel een marketing-, sales- als customer service-tool. De gehele customer journey, de weg die iemand aflegt tot de eigenlijke aankoop, kan aangepast, geoptimaliseerd en opgenomen worden in een centraal platform.

Net daarom kan het gezien worden als de ideale oplossing om als bedrijf je marketing allround te beheren met slechts één tool. HubSpot is een marketing automation-platform met een ingebouwd content management systeem (CMS), aangevuld met de functionaliteiten van een customer relationship management-systeem (CRM). Volgende opsomming bevat de belangrijkste mogelijkheden, waar wij ons op dagelijkse basis mee bezighouden in HubSpot.

Vereenvoudiging van routineuze taken voor meer efficiëntie met marketing automation

Marketing automation zorgt ervoor dat content efficiënter gesegmenteerd kan worden doorheen verschillende online kanalen zoals je website, blog, e-mail en sociale media. Leads worden sneller en beter omgezet in klanten door terugkerende taken te automatiseren in functie van verschillende persona en plaats in de buyer journey.

"Welke voordelen levert marketing automation via HubSpot mij nu concreet op?" hoor ik je vragen. Ten eerste bespaart het je enorm veel tijd. Bepaalde tijdrovende en herhaalde taken kunnen automatisch uitgevoerd worden, waardoor jij je weer kan focussen op je core business.

Het tweede voordeel hangt hieraan vast, want time is money en wat tijdbesparend is voor jou, kan dus ook als kostenbesparend gezien worden. Het is daarnaast ook de ideale manier om een relatie met je potentiële klanten op te bouwen.

Alle interactie kan gepersonaliseerd worden en wanneer het nodig is kan er eenvoudig overgeschakeld worden van een automatische communicatie naar individuele. Ten slotte zorgt marketing automation voor een sterkere connectie of alignment tussen sales en marketing.

Marketing automation maakt gebruik van workflows, dit zijn een reeks automatische gebeurtenissen nadat een bezoeker een actie heeft uitgevoerd. Een actie kan bijvoorbeeld het invullen van een formulier of het aanvragen van de nieuwsbrief zijn. HubSpot laat je toe geavanceerde workflows op te stellen die ervoor zorgen dat je meer gekwalificeerde leads verkrijgt.

Elk contact in je database krijgt de nodige aandacht, omdat je op voorhand per doelgroep een bepaalde communicatie vastlegt. Met de ingebouwde interface kan je e-mails verzenden, leadscores toepassen, webhooks instellen en je leads door het salesproces leiden.

Hubspot workflow
Contentproductie en SEO

Of het nu gaat om het schrijven van een blog of het opzetten van een landingspagina, HubSpot biedt een aantal performante contenttools die zelfs voor medewerkers zonder uitgebreide technische kennis perfect te hanteren zijn. In combinatie met een overzichtelijke on-page, WYSIWYG-editor en uitgebreide designmogelijkheden en templates, laat HubSpot je op een eenvoudige wijze toe extra pagina's met een content aanbieding, blogposts of calls-to-action aan jouw site toe te voegen.

Door de gebruiksvriendelijke interface wordt bloggen dus niet enkel eenvoudiger, maar het stylen, designen en optimaliseren van je content verloopt ook vlotter.

Elk blogartikel is daarnaast ook automatisch geoptimaliseerd voor mobiel verkeer, wat belangrijk is in een tijd waar er meer en meer mobiel gesurft wordt. Praktisch aan HubSpot is ook dat je via de composer commentaren en feedback kan toevoegen en zo kan samenwerken met de andere copywriters, marketeers of collega's binnen je team.

Search Engine Optimisation is enorm dynamisch, je moet steeds op de hoogte blijven van nieuwigheden en dat beseft HubSpot maar al te goed. Net daarom worden er steeds nieuwe tools ontwikkeld die je helpen bij het uitbouwen van een uitgebalanceerde contentstrategie die geoptimaliseerd is voor zoekmachines zoals Google. HubSpot maakt het je hierdoor soms wel heel gemakkelijk.

De HubSpot contenttools geven je de mogelijkheid om je teksten en pagina's te analyseren op een aantal low- en medium-level SEO-technieken. HubSpot geeft aanbevelingen om je blog te optimaliseren. De software kijkt naar je titel, je metadescriptie, of je aan interlinking hebt gedaan en of je afbeeldingen in je artikel verwerkt hebt.

Zelfs op het moment dat je je titel en metadescriptie invult, zie je ook meteen of je binnen het aanbevolen aantal tekens bent gebleven. Dit is een eenvoudige manier om te kijken of te analyseren of je pagina goed opgebouwd is en of de teksten voldoen aan de algemeen vastgelegde regels.

Met HubSpot kan je individuele webpagina's onderzoeken en in een overzichtelijk rapportje steken, maar je kan ook Google Search Console integreren. Deze integratie stelt je in staat een nog betere inbound marketing te voeren, want je gaat binnen één platform meer gegevens hebben over het zoekgedrag van je websitebezoekers.

Het geeft weer op welke plaats je content weergegeven wordt in de zoekresultaten, maar ook via welke zoektermen jouw website gevonden wordt. Je potentiële klanten zijn naar informatie rond deze topics op zoek, daarom worden deze termen best gebruikt als inspiratie voor het uitbouwen of updaten van je contentplan.

Social publishing & monitoring

Je blogpost is geschreven, maar je hebt geen zin om op elk sociaal netwerk apart te gaan posten? Geen probleem. HubSpot zorgt ervoor dat je al je sociale interacties kan beheren op hetzelfde platform als je marketing campagnes en je content.

Dankzij de ingebouwde social publishing-tool kan je jouw Facebook-, Twitter-, of LinkedIn-account koppelen en zowel automatisch als manueel je boodschap verspreiden via sociale netwerken.

Je kan een social post schrijven en die vervolgens dupliceren om ook op andere kanalen te posten. Dit kan nu meteen, of uitgesteld op een moment dat relevanter is voor je boodschap of doelgroep. Daarnaast kan je ook Twitter-streams aanmaken om tweets te monitoren die rechtstreeks te maken hebben met je bedrijf of je bezigheden.

Nadien kan je ook eenvoudig in het social media analytics-gedeelte van HubSpot meten hoe je social posts scoren en op basis hiervan je volgende posts verbeteren.

Leadscoring en leadmanagement

Elke lead die je digitale marketinginspanningen je opleveren, heeft andere behoeften. Het is daarom belangrijk om in kaart te brengen hoe je daar het best op kan inspelen. De bedoeling van leadscoring is de juiste mensen aanspreken, met de juiste content, op exact het juiste moment. In HubSpot heb je twee methodes of manieren om aan lead scoring te doen.

De klassieke manier werkt volgens de criteria die je zelf kiest. Dit kan door leads te kwalificeren aan de hand van activiteiten op je site en binnen je digitaal ecosysteem. Met activiteiten bedoelen we bijvoorbeeld ingevulde formulieren, klikgedrag op CTA's of interactie via e-mail en telefoongesprekken.

Elke actie levert een bepaalde score op en op basis hiervan worden lijsten gemaakt in HubSpot waarop je je marketing gaat baseren. Via de ingebouwde tools ga je ervoor zorgen dat je lead steeds richting de volgende fase van het aankoopproces gestuurd wordt.

Een tweede, nieuwe manier is de predictive lead scoring van HubSpot die gebaseerd is op machine learning. Bij deze methode wordt lead scoring automatisch toegepast en optimaliseert en updatet deze zichzelf ook. Dit bespaart jou tijd en de opvolging van je leads wordt steeds kwalitatiever.

Betere sales door gekwalificeerde leads

HubSpot bestaat uit een marketing-, sales- en service-onderdeel. Door een sterke alignment tussen deze drie onderdelen wil HubSpot zoveel mogelijk kwalitatieve leads binnenhalen, omzetten tot klanten en deze op hun beurt omvormen tot promotors of ambassadeurs van je merk.

Door het opstellen van een weldoordacht en efficiënt proces ga je de mogelijkheid creëren je prospecten sneller en beter om te zetten in klanten. Het sales-onderdeel van HubSpot bestaat uit diverse tools die ervoor zorgen dat je sales team veel efficiënter kan werken en bovendien toegang krijgt tot beter gekwalificeerde leads.

Zo worden gegevens van je contacten zorgvuldig en ordelijk opgeslagen in een database en wordt dit steeds geüpdatet met de acties die ondernomen worden. Voor het sales team betekent dit minder tijd verspillen naar het zoeken van de juiste contactpersoon in het juiste document, met de juiste handeling. De opvolging van contacten, of dit nu leads of klanten zijn, wordt een stuk eenvoudiger.

Gegevens kunnen gedeeld worden met collega's, calls kunnen gevoerd en getranscribeerd worden via HubSpot, meetings kunnen ingeboekt worden en je kan notificaties inschakelen om er zeker van te zijn dat er niets over het hoofd gezien wordt. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden, die ook ieder jaar weer herbekeken en uitgebreid worden.

Rapportage en analyse van data

Weten welke kanalen of campagnes de beste resultaten opleveren in je inboundstrategie is essentieel om als organisatie te groeien en beter aan marketing te doen. HubSpot voorziet een verstaanbare en duidelijke rapportage en analyse van je marketingdata, zodat je snel ziet welke content het beste scoort, welke pagina's je conversies bezorgen of vanwaar je klanten elke maand komen.

Van zodra je inlogt zie je al meteen een duidelijke schematische weergave van de key metrics van je bedrijf. Je kan gemakkelijk doorklikken naar het onderdeel dat je meer in de diepte wenst te bekijken of je eigen dashboard samenstellen aan de hand van de gewenste gegevens.

In HubSpot wordt er gerapporteerd op SEO, social, e-mail, conversie en sales. Met de nieuwe functie 'Advanced Reporting' kan je je marketinginspanningen bovendien ook aan deals en inkomsten koppelen.

E-mailmarketing

Actief lijstbeheer op basis van activiteiten op jouw site? Geautomatiseerde e-mails wanneer er nieuwe content is verschenen? Of zelfs automatische opvolging van offertes en content offers? Dankzij de e-mailmarketingtool van HubSpot is het allemaal mogelijk, met inbegrip van uitgebreide mogelijkheden voor personalisatie zodat jouw emails altijd overeenstemmen met de interesses van je leads.

Daarnaast kan je die e-mails opstellen in een zelfgekozen of zelfgemaakte template die perfect past bij jouw huisstijl. Kortom, HubSpot is de ideale e-mailmarketingpartner!

Er is zelfs meer. Met de e-mailmarketingtool van HubSpot kan je e-mail informatie van leads vastleggen, waardoor je hen persoonlijk kan aanspreken, maar ook een persoonlijkere content kan aanbieden. Leads kunnen gesegmenteerd worden, in dynamische of statische lijsten gecategoriseerd worden en toegevoegd worden aan automatiseringsstrategieën voor je e-mailmarketing campagnes.

En zelfs daar stopt het niet. Aan de hand van de HTML click map kan je het klikgedrag van de ontvanger bekijken en hier analyses uit trekken. Je krijgt ook een overzicht van de open en click rate en HubSpot geeft weer hoelang de ontvanger de e-mail bekeken heeft. Daarnaast kan je twee varianten van je e-mail opstellen om vervolgens via A/B-testing te kijken welke versie het beste scoort.

CRM koppeling

CRM of customer relationship management is een strategie waarmee je de interactie en dusdanig ook je relatie met je (potentiële) klanten kan beheren. HubSpot communiceert vlot heen en weer met de gebruikelijke CRM-systemen. Hierdoor verloopt het uitwisselen van informatie tussen sales- en marketingteams veel vlotter. Wat meteen ook het conversieproces ten goede komt.

Geen CRM-systeem in gebruik? Geen probleem, want HubSpot voorziet ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een eigen HubSpot CRM. Dit onderdeel maakt van HubSpot het ideale platform om contactgegevens te verzamelen en te beheren om vervolgens door te sturen naar sales.

Betere klantenservice met HubSpot

HubSpot Service Hub is specifiek opgericht om je customer service op te krikken en te vereenvoudigen. Het doel is ervoor te zorgen dat je je potentiële klanten beter begrijpt, beheert en hen door een sterkere relatie, een betere klantervaring kan bieden.

Tools als conversations, tickets, knowledge base en customer feedback laten bedrijven het toe meer te doen rond customer service en zorgen voor een betere alignment tussen marketing en sales. In één oogopslag vind je alle data rond marketing, verkoop en service, waardoor je betere analyses kan trekken en efficiënter kan werken.

Waarom is een goede klantenservice zo belangrijk? Omdat tevreden klanten zorgen voor meer groei. Zij kopen niet enkel meer, zij promoten ook je merk, je producten en diensten bij vrienden en familie. Tevreden klanten kunnen zo dus omgezet worden in ambassadeurs van je merk, zij laten de wereld zien hoe jouw product hun leven beter maakt.

Wat heeft jouw bedrijf er aan?

HubSpot (en marketing automation in het algemeen) helpen bij het genereren en het deels automatisch onderhouden van leads en het duidelijk in kaart brengen van behoeften van mogelijke klanten. Door het gebruik van HubSpot kan je bedrijf een persoonlijke aanpak hanteren zonder de kosten en aanhoudende tijdsinvestering die een manuele opvolging vereist.

Bovendien laat HubSpot je medewerkers toe om zonder specifieke technische achtergrond heel wat digitale taken uit te voeren waarvoor bij andere, aparte softwarepakketten een extra tijdsinvestering nodig is.

Is HubSpot ook iets voor jou?

Dat is de vraag van 1 miljoen. En een antwoord daarop kunnen we niet eensluidend geven, aangezien de noden en behoeften van elk bedrijf anders liggen. Neem daarom gerust contact op met ons om jouw wensen en doelstellingen verder te bespreken en te bekijken of je organisatie klaar is voor HubSpot.

Of vraag een HubSpot-demo aan om samen te bekijken of HubSpot en inbound marketing de juiste oplossingen zijn voor je organisatie! Als HubSpot Certified Solutions Partner kan Intracto je volledig bijstaan bij al jouw HubSpot-vragen.

Dit blog is geschreven door de specialisten van Intracto.

Inmiddels is Intracto onderdeel van iO. Meer weten? Neem gerust contact op!

logo iO