Pokon Naturado

Hoe verbeter je het welzijn in huis en tuin via online marketplaces?

Marketplace-optimalisatie voor consistent merkgebruik, zelfs wanneer je niet zelf verkoopt op marketplaces? Pokon Naturado deed het, met de hulp van iO.

  • Marketplace-optimalisatie

  • Terug controle over merkcontent

  • Meer bezoekers en omzet

  • Diepgaande marketplace-ervaring

Digitaal succes voor Pokon Naturado

Successen vieren op digitale marktplaatsen, ook als je werkt met resellers en niet zelf verkoopt. Dat kan Pokon Naturado, geholpen door de expertise van iO’s marketplace-specialisten. We optimaliseerden de merkpresentatie van Pokon - net als de productpagina’s van de merken Pokon, KB Home Defense en RoundUp. Zo voegden we een uniforme merkbeleving toe aan de activiteiten van erkende Pokon-resellers op bol.com, met een aanzienlijke boost in online verkopen als gevolg.

Maar bij die verkoop op marketplaces stootten ze op een groot probleem: niet elke reseller hield zich aan de juiste merkrichtlijnen rond Pokon Naturado-producten op bol.com. Hoe kon Pokon Naturado de controle over de content terugpakken en daarmee de verkopen doen stijgen op bol.com? Een vraag op maat van onze marketplace marketers.

Neem contact op
Uitdaging

De controle over digitale content terugkrijgen en omzet verhogen.

Oplossing

Marketplace-optimalisatie en merkregistratie.

Over Pokon Naturado

Pokon Naturado is marktleider in plantverzorging voor de consumentenmarkt. Ze bieden mensen op een duurzame manier innovatieve gemaksproducten, diensten en inspiratie, waarmee ze het welzijn in huis en tuin verbeteren. Dit doen ze aan de hand van de merken Pokon, KB Home Defense en RoundUp, en verkopen hun assortiment via zorgvuldig geselecteerde resellers op verschillende – digitale – marketplaces, waaronder bol.com.

Onze vruchtbare samenwerking in cijfers

+11%

bezoekers op geoptimaliseerde productpagina’s

+26%

verkopen onder de geoptimaliseerde testgroep

400

productpagina’s geoptimaliseerd

Marketplace marketing, ook als je niet verkoopt

We beginnen met een groot misverstand de wereld uit te helpen: dat je als niet-verkoper geen aandacht aan marketplaces hoeft te schenken. Ook als je — zoals Pokon Naturado — met resellers werkt om je producten naar je klanten te krijgen, loont het om een verkopersaccount aan te maken. Dat adviseerden we Pokon Naturado: een eigen verkopersaccount op bol.com.

Niet met het doel om zelf te verkopen, maar om de verschillende merken te registreren op het account. Zo kon Pokon Naturado haar eigen experts nauwer betrekken bij de presentatie van producten door resellers. Elke verkoper kan de producten van Pokon Naturado aanbieden. We hebben zelfstandig resellers geselecteerd om vanuit hun accounts advertising op te zetten, net omdat deze partijen het vaakst het buying block winnen en zich zo lenen om te adverteren.

Vanwege die nauwe banden met hun offline en online partners heeft Pokon Naturado de mogelijkheid om via resellers invloed te hebben op ‘hun’ marketplaces. Zoals gezegd, niet met de bedoeling om zelf te verkopen — en zo sales bij hun resellers weg te halen — maar wel om hun verkoopcijfers te verbeteren aan de hand van consistentie, geoptimaliseerde productteksten en productpagina’s. Zo hebben ze controle genomen over de content en wordt er zelfs geadverteerd op kosten van de merkeigenaar.

Pokon case | iO

‘Klassieke’ marketingspecialismen op bol.com

Nu Pokon Naturado zelf aan de slag kon met productdetails en content, maakten we als eerste werk van een uitgebreid zoekwoordenonderzoek om de basis te verzorgen van een contentstrategie. De opvolging van die strategie zorgde direct voor een aantal belangrijke acties:

  • Een vaste, herkenbare structuur voor alle (product) titels, verspreid over het Pokon-aanbod;

  • Per product vernieuwde productomschrijvingen, inclusief relevante zoekwoorden op maat van de doelgroep;

  • A/B testing voor het Pokon Powerplanten-assortiment om zo elke productpagina tot in de kleinste details te optimaliseren.

Net zoals je dagelijks bouwt aan de spotlights voor je merk, hanteer je hetzelfde principe op een digitale marktplaats. Consistentie in benaming en begrippen, SEO-optimalisatie voor alle content en de juiste, hoogwaardige visuals zijn hierbij minstens even belangrijk op een digitaal platform zoals bol.com, niet in het minst voor Pokon Naturado.

Ook vormden deze optimalisaties samen een mooie kans om de productkennis van de erkende resellers van Pokon Naturado te verbeteren en te stroomlijnen. Samen bouwden we ook met hen aan een vernieuwende online aanwezigheid op marketplaces.

Na de optimalisatie was advertising de volgende stap. iO kreeg toegang tot de accounts en zette een advertisingstructuur op. Campagnes werden aangemaakt en live gezet met het budget dat Pokon Naturado beschikbaar stelde. Waar mogelijk betrokken we ook de resellers bij deze fase — idealiter werden ze zelfs opgeleid om mee de schouders onder het advertisingluik te zetten.

“In 3 maanden hebben we samen met iO de producten van Pokon en KB Home Defense geoptimaliseerd op producttitels, lange omschrijving, zoekwoorden, afbeeldingen, etc. De expertise en de fijne samenwerking hebben dit project en de uitkomst doen slagen!”

laura van dokkum

Laura van Dokkum, Trade Marketeer E-commerce Pokon Naturado

Een duurzame samenwerking

Na een tijdje begonnen de resultaten van de geoptimaliseerde content, samen met de advertising-inspanningen, zich te laten zien. In amper zes weken tijd steeg het aantal visits op de geoptimaliseerde productpagina’s met 11%. Daarnaast stegen de verkopen met 26% onder de geoptimaliseerde testgroep van Pokon Powerplanten.

Pokon case | iO

Tot op de dag van vandaag blijven we de binnenkomende resultaten analyseren, gevolgd door de nodige tweaks en verbeteringen.

Aan de klantzijde stemt de kwaliteit van de samenwerking tot tevredenheid. Sterker nog, op basis van bovenstaande resultaten mochten we bij iO zelfs al aan de slag met het hele Pokon assortiment, net als de producten van KB Home Defense. Bij iO genieten we trouwens al een tijd van onze status als bol.com Gold Partner. Dit illustreert dan ook onze toewijding aan het actueel houden van onze kennis van bol.com als marketplace, iets dat we voor Pokon Naturado blijven doen in de toekomst.

Ook werden onze marketplace-specialisten vervolgens ingezet om de productpagina’s van Pokon Naturado op Amazon.nl te optimaliseren en te verrijken met extra, passende content.

And a green future?

As we write this, we are still adding new campaigns every month, based on detailed content calendars for Pokon Naturado. We will also continue to create and optimise pages — just like the optimisation of existing content, with a special focus on 'seasonal' product pages. As part of our collaboration with Pokon Naturado, we are in talks with various foreign branches to repeat our successes for them. To be continued……

Wil je als merkeigenaar ook de controle over je merkpresentatie op marketplaces in handen nemen, om zo je business van een digitale boost te voorzien?

Geef ons dan een seintje - onze specialisten luisteren graag naar je verhaal.

Bike riding home delivery
Related articles

Hoe kunnen we je helpen?

Weet je al wie of wat je zoekt? Laat het ons dan weten via info@iodigital.com of kom langs bij een campus in de buurt.

Strategy_workshop_iO
Rating_designs_iO
Meeting_light_iO
support-growth.jpeg